Johan tror på ökad lokal efterfrågan

Sommar 2017

Johan Hansson tor att lokalproducerad öl får en allt större marknad. Foto: Ronny Karlsson.

Johan Hansson på Grebbestads Bryggeri tror att lokal öl kommer att få en större marknad i Sverige. Det och mycket mer berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?

– Det första ölet som verkligen tände ett intresse hos mig var en flamländsk suröl av typen Oud Bruin.
Den komplexa smaken i kombination med den tydliga syran i ölet gjorde att den stack ut väldigt mycket mot den vanliga typen av öl som man drack när man var yngre.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

– Jag tar nog helst med mig ett öl med lite lägre alkohol kanske runt 3,5-4,5% med ganska låg beska.
En trevlig ”mellanöl”, session IPA eller ett surare alternativ t.ex. Berliner Weisse eller ett fruktöl.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

– Det måste nog ändå vara våran nyaste folköl ”EKO IPA”, den blev så bra att den till och med vann brons på En Öl- och Whiskeymässa i Göteborg nu i våras.
Det som vi anser gör den så bra är att trots dess låga alkohol så får vi fram smakerna på ett sätt som nästan påminner om smakerna hos ett starkare öl, beskan är precis lagom och aromerna är tydligt dragna åt det amerikanska hållet.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

– Man kan nästan nämna vilket som av något av dom från Göteborgsregionen då alla dessa är väldigt i framkant i Öl-Sverige. Måste jag välja en så får det nog ändå bli Dugges, då dom inte bara har varit väldigt duktiga på ölsidan utan också gjort så mycket för Öl-Sverige på det stora hela under en väldigt lång tid.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

– Öl-Sverige kommer antagligen/förhoppningsvis att fortsätta på spåret att folk blir mer och mer medvetna av vad som konsumeras. Det kommer nog att vara fortsatt ökad efterfrågan på lokalt producerat, gärna i det ekologiska segmentet, sedan vad det är för öltyp som kommer att drickas kan vara lite svårare att gissa.
Det kanske har blivit så att folk har öppnat upp ögonen ännu mer för till exempel suröl, porter/stout eller dark ale.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

– Jag skulle vilja ta en öl med vår nya arbetskollega. Mest för att lära känna personen lite mer inför framtiden!