Hembryggarkit ledde till bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 3

Erika Kristoffersson och Fredrik Rönnholm driver gemensamt Gårdsbryggeriet 65ºN.

 

För fyra år sedan fick Fredrik Rönnholm ett hembryggarkit. Det gjorde att ölintresset växte rejält och numera driver han Gårdsbryggeriet 65ºN.

Bryggeriet i Storuman släppte ut sina första öl i april i år så satsningen är fortfarande väldigt ny.

– Vi tar det lite försiktigt och det är viktigt för oss att inte få växtvärk, säger han.

Rönnholm driver bryggeriet tillsammans med Erika Kristoffersson som bland annat har det ekonomiska ansvaret.

Allt började med att Fredrik Rönnholm fick ett hembryggarkit i present för några år sedan.

– Nog gick det att dricka den ölen, men gott var det verkligen inte, säger han.

Men trots att den inledande brygden inte imponerade, så var ölintresset kvar och Rönnholm gav sig på lite mer avancerade processer.

– Jag började med egenmald malt och kokade ölet på spisen. Jag har alltid gillat att blanda saker och det här passade mig bra.

I fjol tog planerna på ett eget företag fart på riktigt.

– Jag fixade med utrustning då och började med att registrera företaget. Sedan har det tagit lite tid att bygga om lokalen.

I dag brygger han runt 400 liter vid varje bryggning och räknar med att komma upp i cirka 8000 liter på ett år. Så här långt har ölstilarna varierat en del.

– Jag har nog ett lite brittiskt tänk och brygger gärna esb och sådant. Men jag gör gärna även ipa och apa, det är gott med välhumlade öl också, säger han.

I dagsläget har de båda två heltidsjobb och det begränsar förstås möjligheten att vara massor i bryggeriet.

– Det är ganska slitigt att som det är nu med heltidsjobb och sedan brygga på kvällar och helger. Ett första steg vore kanske att gå ner i tid på det ordinarie jobbet, säger Rönnholm.

För att kunna satsa mer krävs dock fler tankar i bryggeriet.

– Det skulle vi behöva köpa in och då blir det trångt. Då kanske vi får titta på en flytt, säger Rönnholm.