Hembryggaren Olle började med mjöd

Bildspel

Bild 3 av 4

Privat bild.

Nu kör vi en ny hembryggare och den här gången är det Olle Wreede som får berätta lite om sitt hembryggarliv.

Namn: Olle Wreede

Ort: Stockholm

Ålder: 42

Hembryggare sedan: 5 år

Varför började du som hembryggare?

– Jag började brygga mjöd i tonåren för alldeles för länge sedan. Sen började min far brygga öl för snart 25 år sen, sen även flera av mina bröder. Till slut tyckte jag det var dags för mig att börja brygga också för fem år sen. 

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Jag brygger inte så ofta som jag skulle vilja. Det blir nån bryggning i månaden nuförtiden. På sommarsemestern försöker jag passa på att brygga en öl i veckan i stugan i Årefjällen med lokala ingredienser. 

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Brygga öl är enkelt, det svåraste är nog att hitta tid att brygga, samt att få plats med all utrustning och öl. 

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Det är nog en russian imperial stout jag bryggde med min bror och lagrade på whiskyfat från Mackmyra. Den landade på 17% utan att den var spritig. Tyvärr kommer den vara svår att göra igen då vi inte har fler fat. 

 Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Det brukar ändra sig hela tiden, men just nu skulle jag vilja brygga en Delirium Tremens som är fantastiskt god. 

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Nej, jag har inga planer på att starta eget bryggeri, det är alldeles för mycket byråkrati och arbete. Dessutom skulle jag bli tvungen att brygga öl som säljer istället för god öl som jag själv vill dricka. 

Ditt bästa tips till andra hembryggare? 

– Köp en jäskyl, kontrollerad jäsning är den bästa investeringen för att göra en bättre öl.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– En gång när jag bryggde en öl med gransirap hade det letat sig in en burk med amaretto bland sirapsburkarna, vilket jag inte upptäckte förrän det började lukta mandel om koket. 

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot

Recept

Stalltjärn Highland Sun, som lagrades på Mackmyra-fat:

https://brygglogg.se/recipes/143