Häxkittlen invigde med asar och häxor

Björn Holgersson har invigt sitt nya bryggeri i Sösdala. Foto: Privat.

Nyligen bryggdes det första av Häxkittelns öl i de nya lokalerna som ursprungligen varit mejeri. Innan bryggverket togs i bruk välsignades bryggeriet av häxor och asar i ceremoni. 

Under vintern har det pågått en febril aktivitet i Sösdala utanför Hässleholm. Bryggbutiken och Häxkitteln har flyttat från butikslokalen inne i byn till det gamla nedlagda mejeriet.

Mejeriet som var i ett väldigt dåligt skick har renoverats under vintern för att klara alla kommunens och Skatteverkets krav och i janurai flyttade Bryggbutiken och Häxkitteln in i lokalen.

– Det var ett betydligt mer jobb än vi räknade med men nu är allt på plats, säger Häxkittelns ägare Björn Holgersson.

Bryggverket flyttades in sist och välsignades till Kvasirs ära under en hemlighetsfull ceremoni utanför den nya lokalen. Sex av moder jords prästinnor och sex asar var på plats för att ingjuta kraft och välgång.

I veckan togs bryggverket i bruk och till helgens festival i Malmö kommer Häxkittelns två helt nya alkoholfria mjöd att serveras för första gången.

– Ända sedan starten har jag velat göra en vuxen alkoholfri dryck som funkar som bra alternativ till starköl och nu känns det som vi hittat något bra, säger Björn Holgersson och fortsätter:

– De två nya mjöden, Häxkitteln Allfader och Häxkitteln Ankh, är tänkta att symbolisera det manliga och det kvinnliga aspekterna av livet. Häxkitteln Allfader är ett mjöd smaksatt med kanel och muskot samt Häxkitteln Ankh är smaksatt med lime och bergamott.

Under 2020 planerar bryggeriet att växa kraftigt och fyra stycken 500-literstankar står och väntar på att tas i drift. Planen är att nå upp till 3000 liter i månaden till en början med och att nå 10000 liter på sikt.