Gotländska äpplen ska bli till nytt öl

Gotlänningarnas egna äpplen. Det ska bidra till en ny öl för Gotlands Bryggeri under hösten.

För Poppels var det i flera år en vinbärsinsamling som både låg bakom ett spännande öl och som gav god marknadsföring. Nu satsar Gotlands Bryggeri på en liknande insamling. Men den här gången handlar det om äpplen.
–  Det är tänkt att bli en kul grej för privatpersoner att bli delaktiga i. Vi kommer att bjuda de som kommer på lite alkoholfri öl och äppelmust. De äpplen vi får in kommer sedan att tas till musteriet för att bli äppelmust, och när vi tillverkar ölen så kommer ungefär 30 procent av den bestå av äppelmust, säger vd Mikael Mossvall till sajten Hela Gotland.
Ölet ska få namnet Wisby Farmhouse Ale och är förstås just en farmhouse ale där det ska tillsättas äpplen. Satsningen är ett led i ”Allt för ön”, där man ska jobba med samarbeten för andra mat- och dryckes producenter på Gotland.
Under fyra dagar i oktober bjuds gotlänningarna in för att lämna sina äpplen. Därefter skickas dessa äpplen till Halfvede musteri och det är sedan den musten som ska användas i ölet.
Här är dagarna när det går att lämna äpplen:
13-14 oktober kl. 12-16
15-17 oktober kl.15-18