Gotländska äpplen har blivit till öl

Gotlänningarnas äpplen har blivit öl. Nu finns Wisby Farmhouse Ale ute på marknaden.

Det går att göra crowd funding på olika sätt. Ett sätt att att samla in lokalinvånarnas äpplen och brygga öl av musten.

– Det här är ett bevis för hur man genom gott samarbete kan skapa en unik produkt. Wisby Farmhouse Ale är vår mest gotländska öl någonsin, och jag ser fram emot att höra hur ölet tas emot av både ölentusiaster på Gotland och fastlandet, säger Joakim Eneqvist, bryggmästare på Gotlands Bryggeri.

Att brygga en så kallad Farmhouse Ale har sina rötter i en gammal europeisk tradition där man bryggde öl av korn, humle och jäst från den egna gården. Om man hade knapert med korn var det dock vanligt att använda andra råvaror som fanns tillgängliga under säsongen, som exempelvis frukt.

– Vi har länge velat göra en traditionell Farmhouse Ale i modern tappning, och är otroligt glada över att så pass många gotlänningar bidragit med sina äpplen. Vår förhoppnings är att det ska bli en årlig tradition att släppa en öl som vi skapat tillsammans med invånarna på Gotland, säger Joakim Eneqvist.

Ölet släpptes på Systembolaget 1 november och finns tillgängligt för beställning.