Gammalt bröd används till öl

20 procent av all mat som kastas är bröd. Men i England har gammalt bröd blivit till öl i stället.

Det är Dagens Nyheter som berättar om engelsmannen Tristram Stuart, känd för sitt engagemang i frågan om matsvinnet. Efter att ha inspirerats under ett besök i Belgien började han att brygga öl där gammalt bröd är en av ingredienserna.

– Redan i Babylonien gjorde man öl av bröd. Det var ett sätt att bevara de värdefulla kalorierna. Att fermentera är en gammal metod för att hushålla med mat, säger han till dn.se.

Stuart driver Feedback i England, en välgörenhetsorganisation som jobbar med just frågan om det stora matsvinnet.

Överskottet från ölet Toast Pale Ale går tillbaka till organisationen, och det blir plus i kassan.

– Gammalt bröd finns det massor av och man kan man få det nästan gratis. Öl kan man ta betalt för, säger Stuart till dn.se.

Ambitionen är att projektet ska sprida sig över världen. Bland annat finns planer på att göra öl av citronskal som annars skulle ha kastats.

Läs hela artikeln här.