Bryggeri gör akvavit av överbliven öl

Öl som närmar sig bäst före-datum kan också komma till nytta. Hos Brygghus 19 blir den till akvavit.

Bryggeriet i Karlshamn har precis släppt sin första akvavit på restauranger och i maj kommer den på Systembolaget.

– Den är baserad på vår öl och det känns spännande, säger Magnus Karlsson på bryggeriet.

I bland blir det öl kvar på lagret som närmar sig bäst före-datum och i bland kan det vara en batch inte blir precis som man tänkt sig.

– Det händer ibland att man får humle som inte riktigt håller måttet, sådan öl kan också bli till akvavit. Det kommer från öl vi inte kan sälja, men som förädlas till något annat. Det känns bra att kunna återanvända ölen, säger Magnus Karlsson.

Brygghus 19 började att fundera på vad man kan göra med ölen i stället för att hälla ut den.

Man kom i kontakt med Tevsjö Destilleri i Hälsingland och diskuterade ett samarbete. Nu är det första produkten ute på marknaden.

– Nu tar vi hjälp av ett annat litet företag. Det känns väldigt bra att jobba med ett företag som också är mikro, säger Dan-Magnus Svensson

600 liter akvavit gjordes det i en första omgång och nu hoppas killarna på Brygghus 19 att den ska mottas positivt.

– Vi ville göra något som folk kan dricka till maten. Därför föll valet på en akvavit.

De utesluter inte ett fortsatt samarbete, och har också planer på att starta ett eget destilleri.

– De tankarna fanns redan när vi startade bryggeriet 2013. Om det blir av gör vi bara det som vi pratade om från början, säger Magnus Karlsson.