Fullt fokus på lager för Kungsbryggeriet

Bildspel

Bild 1 av 3

Thomas Hortobagyi är den som brygger ölen på Kungsbryggeriet.

 

Lageröl är det som gäller för Kungsbryggeriet. Efter en bra start tar man bland annat sikte på att slå sig in i England.

Bryggeriet är beläget i Älta och så här långt har det varit en framgång att fokusera på enbart lageröl.

– Det var det första vi bryggde och så har det fortsatt. Jag är inte ölnörd men är ganska nördig på processer. Nu jobbar med med den processen och förfinar hela tiden, säger bryggaren Thomas Hortobagyi.

Som för så många andra började hela äventyret med hembryggning.

– Jag började brygga tillsammans med en kusin från USA. Vi bryggde öl i vår kolonistuga och den fick sedan jäsa i vår jordkällare, berättar Hortobagyi.

Däefter kom idén att satsa på Kungsbryggeriet och där finns även Simon Olofsson och Viktor Ekwall med.

I dagsläget bryggs det 1000 liter vid varje bryggning och i år ser det ut att landa på cirka 50 000-70 000 liter öl.

– Vi måste ta oss upp till 100 000 liter, det är vårt mål just nu.

Trion försökte länge få till en bryggeripub i Älta men det gick trögt i kontakterna med myndigheterna. I stället mynnade det ut i baren Ölerian på Söder i Stockholm, där flera av deras öl finns att prova. Överhuvudtaget är det fokus på fat och att sälja till restauranger och barer.

– Vi provade med Systembolaget ett tag, men tröttnade på det. Nu har vi hittat andra sätt att nå ut med våra öl, säger Hortobagyi.

Trots att bryggeriet är ganska nytt har man också hunnit med en del export. Då har det framför allt handlat om London och England. Det är en marknad som är intressant om man kan hitta en samarbetspartner.

– Vi letar efter ett bryggeri att samarbeta med. Vi behöver brygga vår öl därborta för att kunna konkurrera med priset på lager.

Det har blivit en hel del varianter av lageröl under det första året, men experimentlustan har bara ökat längs vägen.

– Vi har bara gjort en liten del av allt som går att göra när det gäller lageröl.

Tills vidare är det fokus på barer och restauranger i Stockholm som gäller. På sikt finns också tankar om en expansion.

– Men först ska vi fylla ut kapaciteten i det bryggeri vi har. Därefter får vi ta nästa steg, säger Hortobagyi.