Fredrik tappade 50 liter stout på golvet

Namn: Fredrik Lundgren

Ort: Tjärnsö (Härnösand)

Ålder: 53

Hembryggare sedan: 2016 (egentligen 1992, bryggde under ett par år innan jobb och barn satte stopp).

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Vi flyttade till ett nytt hus 2016, och fick en byggnad över när barnen inte flyttade med, efter ett par månader sa frugan ”nu kan du ju testa att brygga öl igen”, tror möjligen hon ångrar det idag. Anledningen är egentligen en kompis i Göteborg som fick mig att hitta många nya bryggerier och stilar, då blev jag sjukt sugen på att lära mig om hur man får fram alla smaker.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– 30-40 timmar/vecka. Jag har en otroligt förstående fru, sedan har jag skippat en massa ”slö-tittande” på TV, ser sport medan jag jobbar i bryggeriet, sover bara 5-5,5 timmar/natt, då får man mycket extra tid.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att hålla humlerika öl syrefria och undvika oxidation. Från kallkrasch, överföring till fat och sedan flaskning.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Tror nog att det är senaste batchen av Svart Ek. En Imperial Stout på 10,4%, lagrad på whisky ek-fat från Box (High Coast) i 17 veckor. Väldigt rund och med fina toner av både fat och whisky.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Christmas Eve at a New York City Hotel Room från Ewil Twin Brewing, en i min mening underbar stout.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Startade kommersiellt 2017 (jobbar fortfarande heltid på Peab), men är väldigt liten. Har två Camurri CB50-bryggverk som tar 80 liter vardera. Det var vänner och bekanta som provade och som pushade mig eftersom de tyckte att jag gjorde väldigt bra öl.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Var noggrann, dokumentera allt i minsta detalj, experimentera med olika jäst och humle, dessutom olika jästemperaturer. Temperaturen under jäsning är mycket viktigare än många förstår.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Hade en 50-liters batch imperial stout som var klar och höll på att kylas. Jag går därifrån och kommer tillbaka 20 minuter senare, då har en slang till en pump släppt, så det var 50 liter öl på golvet. har gjort ett par liknande saker, men de kan vi ta om jag kommer tillbaka om nåt år.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Mörkt, men älskar även IPA, bra NEIPA och bra syrlig öl.

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Flaska, fast det är enklare med fat

Pub eller hemma: Hemma, fast gärna pub om jag får hålla en provning

Session eller imperial: Imperial, fast gillar egentligen öl bäst runt 6-7%

Surt eller beskt: Beskt (om det inte är en suris från Fermenterarna)

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo, jag gillar absolut att experimentera, även om det inte blir lika galet som Omnipollo.