Chad vill inte vara utan hantverket

Han började brygga i Australien med inspiration från USA. Men det är i skånska Svedala som Chad Paton nu satsar för fullt på sitt bryggeri.

Chad Beer drivs av Chad Paton tillsammans med frun Lisa. Bryggeriet startades 2015 och under det senaste året har han jobbat heltid med det.
Men hans väg till att bli bryggare utanför Malmö har varit lång.
– Jag reste runt en del när jag var yngre. 2002 var jag i Idaho och där hade det redan börjat att hända en saker. Det fanns flera mikrobryggerier och jag blev intresserad av att själva göra öl från grunden.
Väl tillbaka i sitt hem nära Melbourne i Australien började han att experimentera.
– Jag blev nyfiken på hela mältningsprocessen också. Jag odlade korn och gjorde min egen malt.
Det projektet var nyttigt men blev inte så långlivat.

– Jag gav upp efter ett tag, det var inte lätt att göra en bra malt. Men det var en kul erfarenhet, säger han.

Ölbryggandet fortsatte han dock med och inledningsvis skapades all öl i hemmet.
– Jag gjorde vår lägenhet till en bastu med ölångor. Jag tror inte min fru var så glad på mig alla gånger.
När han fick ett forskningsjobb i Köpenhamn blev det till att flytta. Valet föll först på Malmö och sedan på Svedala. Därifrån pendlade han till Köpenhamn, men samtidigt startade han Chad Beer 2013.
– Vi började med att spökbrygga men det var inte så lätt att hitta platser att brygga på, berättar han.
I stället hittade han sin egen bryggerilokal i Svedala under våren 2015. Efter att ha renoverat installerades ett bryggverk på 400 liter.

Under 2016 bryggde han cirka 20 000 liter, men ambitionen är att öka den mängden öl.

– Det ska bli mer. Jag har byggt upp allt från början och det är förberett så att jag ska kunna dubbelbrygga. Jag har också plats för fler tankar, säger han.
Inspirationen från USA finns kvar hos honom och ölen har en sådan prägel. Men faktiskt använder han en engelsk jäst i sina öl.
– Jag tycker att den gör ölen lite fylligare. Jag vill ha en balans mellan humle och malt.
På längre sikt kan det bli tal om ett större bryggverk.
– Men det behöver inte bli alltför stort. Jag gillar hantverket och skulle nog tycka att det blir tråkigt om allt är automatiskt, säger han.