Började brygga – blev billigare bröllopbärs

VECKANS HEMBRYGGARE

Bildspel

Namn: Stefan Reinerdahl

Ort: Bålsta

Ålder: 35

Hembryggare sedan: 2018

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag hade hört många som höll på och hur klurigt det verkade vara, så till en början avstod jag. Men när det började närma sig bröllop och vi räknade på import/köp på Systembolaget så visade det sig att hembryggning skulle vara det bästa priset (exklusive materiellt inköp på totalt 5 000 kronor begagnat). Så det blev att förena nytta med nöje.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Efter att barn och sambo lagt sig på kvällarna efter 19-tiden, alternativt nätter på helgerna. Lägger fyra till sex timmar i veckan. Där tre fyra timmar är bryggtid och resten är den övriga processen.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Rengöringsprocessen av fat, kärl, kokutrustning etc. Och att inte ”drälla” överallt.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Cream Ale, majslager. Kombinationen mellan kraftigt kolsyrad dryck och en ordentligt len ölsmak med minimering av den klassiska ”hö-smaken”. Det är en riktigt god sommaröl enligt mig.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Egentligen har jag hittat min favorit. Min kölsch.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Jag har väl ingen ”egen produkt” med egen jäst som sticker ut, det jag brygger är för min egen smak.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Börja med fat-tappning och utveckla sedan till flaska.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Stängde av öl-kylen under semestern. Var svart och grön invändigt när jag kom hem efter fyra veckor.

Ljust eller mörk: Ljus
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: –
Pub eller hemma: hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: –