Bästa ölen de gjort vann SM i hembryggning

Mattias Hellström och Marcus Gustafsson på hembryggnings-SM 2019. Foto: Peter Lindh

Vår serie om svenska hembryggare går vidare. Den här gången gör vi ett nedslag i Östergötland.

Namn: Marcus Gustafsson & Mattias Hellström. Sneaky Brewery.

Ort: Linköping

Ålder: 46 & 46

Hembryggare sedan: 2011

Varför började ni som hembryggare och hur började det?
MG: ”Efter blivit mer och mer intresserad av öl genom att hänga utanför Systembolaget vid varje släpp och köpa ett urval av nyheter, så blev man nyfiken på om man skulle kunna göra bra öl själv. Läste på en massa och efter några månader hade jag övertalat Mattias att vara med. Sen köpte vi BIAB-utrustning och satte igång.

MH: ”Mankan ville brygga, så jag läste Palmer.”

Hur mycket tid lägger ni på hembryggning varje vecka? 
MG: ”Vi brygger ungefär varannan helg och kanske en fatning en vardagskväll varannan vecka. Bör bli tre fyra timmar i veckan handgriplig bryggning. Sedan kan receptefterforskning och annan fördjupning ta en del tid också i perioder.”
MH: ”Sex till åtta timmar varannan vecka. Avrundat blir det fyra.”

Vad det svåraste med att brygga öl hemma?
MG & MH: ”Svårt och svårt … att få plats med faten med färdig öl i kylen :-)”

Vilket av dina öl är det bästa ni bryggt? Vad gör det så bra?
MG: ”Svårt att välja. Den första ölen vi gjorde, en pale ale med massa Saazhumle, smakade så otroligt mycket bättre än vad vi hade förväntat oss så man var fast i hobbyn direkt. Objektivt sett är det nog vår första lager, en dubbelbock som tog SM-guld 2015 och gick vidare till skandinaviska mästerskapen.”

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
MG: ”Svårt att välja igen. Sierra Nevada Bigfoot, Great Divide Yeti och Titan, Ballast Point Sculpin, Fullers ESB. Mattias kommer säkert nämna Rochefort 10 också. Förklarat på ett annat sätt: Att kunna brygga öl som smakar som det ska dvs inte vattnigt, inte spritigt utan maltigt, knäckigt, karamelligt utan lång lagring för att då kunna behålla humlefräschheten.”
MH: ”Tomas Hardy 2005.”

Har ni eller har ni haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
MG: ”Nej, vill inte förstöra en hobby. Starta bryggeri är väl 50 procent marknadsföring och försäljning, 50 procent rengöring och 40% ölbryggning?”
MH: ”Nej, håller med Marcus, man ska inte förstöra en bra hobby. Men jag skulle kunna tänka mig att spökbrygga enstaka småbatcher.”
MG: ”Spökbrygga skulle funka.”

Ert bästa tips till andra hembryggare?
MG: ”Lite mer riktat till nybörjare: krångla inte till det, ditt första öl måste inte vara med mangopuré, havtorn och marshmallows. Och håll koll på volymer och mätvärden i början (särskilt om du brygger små batcher) men oroa dig inte när det inte stämmer. Det kommer bli öl ändå.”
MH: ”Mät och notera allt. Mät oftare.”

Berätta om ert värsta misstag/olycka som bryggare?
MG: ”Farligaste var väl när jag ofrivilligt testade jordfelsbrytaren med hjälp av en billig doppvärmare från eBay. Sämsta ölen är väl en milk stout, enda batchen vi har hällt ut av över 200. Smakade kaffevälling. Vi hade troligen överdoserat laktosen.
MH: Omedelbar utmäskning efter inmäskning i bryggverket. Återanvände infekterad jäst väldigt många gånger.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: MG: Mörk
Kastrull eller bryggverk: MG: Kastrull
Flaska eller fat: MG: Fat  & MH: FAT
Pub eller hemma: MG: Hemma & MH: Hemma
Session eller imperial: MG: Imperial & MH: Imperial
Surt eller beskt: MG: Beskt & MH: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: MG: Omnipollo

Recept

Sneaky Pale Ale
OG: 1.056 FG: 1.009 Koktid: 90min Mäskning: 65 grader 90min BIAB

Maltnota
————
80% pilsnermalt
9% wienermalt
7% melaniodmalt (eller wienermalt här också)
4% karamellvetemalt

Humleschema
———————
60 min Simcoe 4 IBU
20 min Simcoe 6 IBU
15 min Simcoe 11 IBU
10 min Simcoe 15 IBU
5 min Simcoe 13 IBU
0 min Simcoe 5g/l
Torrhumling: Simcoe 2g/l Amarillo 4g/l

Jäst: Safale US-05 eller Danstar Nottingham 16-17 grader första veckan sedan rumstemp.