Barlind satsar på superlokal jäst

Lokalproducerat blir allt mer populärt i ölkretsar. Nu har Jonas Barlind till och med ett öl med superlokal jäst.

Det är i samarbete med Karl Johan Fredén Jansson och hans K-Yeast som jästen tagits fram.

– Den är isolerad från björnbär som växte bara några hundra meter från bryggeriet här på Björkö. Det känns väldigt roligt att den har sitt ursprung här på ön, säger Jonas Barlind.

Ölet som sedan bryggdes med jästen är en form av belgo-IPA i New England-stil.

– Jästen ger ölet en lite estrig karaktär och det finns lite fenoliska toner. Vi ville släppa fram jästsmaken, så vi ville inte ha den alltför humlad, säger Barlind.

På lördag har ölet premiär på Haket i Göteborg. Det är än så länge tänkt att ölet bara ska bryggas en gång.

– Men vi får se, det hänger lite på hur det tas emot på lördag. Om det finns ett intresse kan vi säkert brygga den igen, säger Barlind.