Annelie bjuder på bröd med humle

ANNELIES BÄSTA ÖLRECEPT

Det är inte bara mörk öl som fungerar när du vill baka med öl. Det är de här goda IPA-baguetterna från Annelie Andreasson är bevis för det.

Mörkt på vintern och lite ljusare på sommaren. Det är upplägget för ganska många när det gäller öl. När nu såväl vår som sommar kom i princip samtidigt kan det vara läge för lite ljusare öl även i brödbaket. Men det innebär inte mindre smaker.

– Jag använde dubbel-IPA i det här brödet och det blir jättemycket smak av det. Det passar bra med en lite kraftigare ljus öl, säger Annelie Andreasson.

Det som är viktigt att tänka på är att använda vanligt vetemjöl, och det är för att ölet ska få plats.

– Annars är risken att mjölet tar över smaken helt, säger Andreasson

 

Visst går det att baka bröd på india pale ale.

Receptet:

IPA-Baguetter

2st 33 cl burkar IPA

1075 gr vetemjöl

25 gr salt

20 gr jäst

10 gr smör

10 gr honung

Lägg allt i degblandare och arbeta degen smidig. Den ska kännas elastisk och smidig när du tar upp den.

Dela i 5 stycken bitar á 350 gram.

Rulla långa och lägg på plåt. Lägg handduk och plast över för att förhindra att de torkar.

Jäs varmt, i sol eller på ett varm ställe.

Vid tredubbelt omfång, snitta med vass kniv/rakblad sneda skåror längst med baguetten och sätt in på 250 grader i varmluftsugn.

Spraya vatten med vattenflaska så de blir fuktiga för krispig yta om du inte har ångfunktion på ugnen, innan insättning.

De skall få fin gyllenbrun färg, var inte rädd att baka lite extra.

Cirka 10-15 minuter, beroende på ugn, brukar vara lagom.