• Nyhet | 23 april

    Ölpölen bjuder in till sin ölbubbla

    Podcasten Ölpölen anordnar ölfestival. Där kommer man servera pilsner, men det blir även premiär för en collab som podden gjort tillsammans med Brekeriet och O/O Brewing. Självklart blir platsen för tillställningen Ringön i Göteborg, ett stenkast från lokalen där podden spelas in.

  • Nyhet | 22 april

    Carlsberg satsar stort i Ukraina

    Carlsberg ska göra en investering på 300 miljoner danska kronor i tre av sina ukrainska bryggerier fram till år 2025. Det innebär att Carlsberg från förra året satsar 935 miljoner svenska kronor i expansion av verksamheten.

  • Nyhet | 19 april

    Belgisk quadrupel bäst på mässan

    En skånsk belgare blev utsedd till mässans bästa öl på En öl & Whiskymässa som inleddes idag. Dessutom prisades ytterligare vinnare i 14 klasser i mässans öltävling vars resultat presenterades tidigare idag.

  • Veckans ölställe | 19 april

    “Den ultimata comfort-ölbaren”

    Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Charlie’s Bar i Köpenhamn.

  • Veckans släpp | 18 april

    Urskotte och svenska collabs imponerar

    En klassisk skotsk wee heavy väl värd att återvända till och ett par utmärkta collabs mellan hypade bryggerier sticker ut i veckans tillfälliga släpp.

  • Nyhet | 17 april

    Fler samarbeten när Benchwarmers växer

    Benchwarmers dubblar jäskapaciteten för att möta den lokala efterfrågan – men också för att möjliggöra för fler offertvinster på Systembolaget.

  • Nyhet | 16 april

    Årets ölutvecklare håller till i norr

    I helgen tilldelades bryggeriet This Is How priset som Årets Ölutvecklare 2023. Vinsten befäster Piteåbryggeriets position som ett av Sveriges mest expansiva och spännande bryggerier just nu.

  • Nyhet | 15 april

    Svartberget först ut på vinsajt

    Sajten Vinoteket har börjat sälja svenskt hantverksöl och med den rikstäckande, och redan väl utvecklade distributionen, hoppas Svartberget Fjällbryggeri att detta blir ett viktigt komplement till Systembolaget – och en kanal för nya kunder.

  • Intervju | 14 april

    Hej, hallå Ernesto Cortez…

    …en av många öldomare som under helgen varit med och doftat, smakat och bedömt alla de drygt 570 tävlingsbidragen som lämnats in till Svenska Mästerskapen i hembryggd öl 2024.

  • Nyhet | 12 april

    Mässmästarnas resa allt annat än spikrak

    Resan till att bli störst i landet på dryckesmässor har varit en bergochdalbana. Osäkerheten till trots, som först pandemin och sedan lågkonjunkturen fört med sig, har bolaget Svenska Dryckesmässor fortsatt att satsa och driver idag hela 13 dryckesmässor. Juvelen i kronan är En Öl & Whiskymässa i Göteborg, som snart kickar igång igen.  

  • Veckans släpp | 11 april

    Alkoholstint i klent minisläpp

    En hazy IPA från Iowa och en estnisk kaffestout sticker ut lite grann i fredagens släpp, som är Systembolagets svagaste på ett bra tag.

  • Nyhet | 11 april

    Tyskland hoppas på mästerskapseffekt

    Den tyska ölindustrin hoppas på massor av törstiga fans och ett rejält uppsving när det är dags för fotbolls-EM på hemmaplan i sommar. Samtidigt varnar det engelska utrikesdepartementet för en annan effekt för de brittiska fotbollsfansen.

  • Nyhet | 10 april

    Folkölets utmaningar efter pandemin

    Under pandemin var småbryggerierna flitiga med att släppa nya sorter. Idag utgör folköl främst ett lokalt tillskott i ölfloran. Vi har pratat med Oceanbryggeriet, Smögenbryggar’n och Coppersmiths om hur de jobbar med sin alkoholsvagare öl just nu.

  • Nyhet | 9 april

    Norra Sveriges största bryggerier slås ihop

    För att fortsätta att utvecklas och växa slår sig This is How i Piteå och Bryggverket i Umeå samman. En satsning som de beskriver som ett naturligt steg och något som hade hänt också utan dagens utmaningar med att driva bryggeri.

  • Nyhet | 8 april

    GBG Beer Week pausas – siktar mot jubileum

    2023 ställdes ölveckan in med förhoppning om att kunna genomföras i år istället – så blir det inte. Initiativtagarna hoppas istället på en återkomst lagom till tioårsjubiléet.

  • Veckans släpp | 8 april

    Åtta våriga favoriter i det lokala släppet

    Hela 149 öl lanseras i det lokala och småskaliga släppet på Systembolaget idag. Beernews Sanna Lindberg har provat allihop och väljer ut sina åtta favoriter – från piggt, fräscht och syrligt hela vägen till tungt, lyxigt och värmande.

  • Event | 7 april

    Haka på oss på mässan och till Haket

    Efter succén med releasefesten på Lådan i Stockholm, tar sig hela Beernews-redaktionen till Göteborg. Den 20 april intar vi Haket för att mingla, quiza, skåla och rösta fram Sveriges godaste lageröl.

  • Veckans lista | 7 april

    4 knep för optimalt öl- och matmatchande

    Det är lätt, roligt och uppskattat att kombinera öl till mat. Och det är ingen slump att ölet kommer till sin rätt vid nästan alla de rätter som anses omöjliga att kombinera med andra drycker, exempelvis vin. Här är fyra knep som garanterar dig en lyckad smakkombo.

  • Veckans ölställe | 6 april

    ”Ett utmärkt vattenhål i havsnära läge”

    Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Benchwarmers Taproom Helsingörskajen i Helsingborg.

  • Nyhet | 4 april

    Här är USA:s tio hetaste nya bryggerier

    Har du druckit öl från något av USA:s tio hetaste nya bryggerier? Det är tidningen USA Today som genom en tillfrågad expertpanel tagit fram en lista på spännande nya bryggerier som varit verksamma på marknaden under högst tre år.

  • Nyhet | 3 april

    Stor ölsatsning inför allsvensk comeback

    För första gången på 27 år har Västerås SK gått in i en allsvensk fotbollssäsong. Den 7 april väntar första hemmamatchen – mot Elfsborg – då står Coppersmiths redo att servera öl till publiken.

  • Branschsvepet | 2 april

    Öliga notiser och nyheter från A till Ö

    BRANSCHSVEPET: Dags för några utvalda nedslag i ölsverige. Nyheter från Alingsås Bryggeri, Carlsberg i Falkenberg, Hembryggning Halleluja! och Dugges, Great Swedish Beer Festival, Göteborgs Nya Bryggeri, Untappd, Weeping Willows och Nynäshamns ångbryggeri samt Öl & Spritmässan i Stockholm.

  • Nyhet | 2 april

    Konkursvåg i den brittiska ölindustrin

    Konkurserna i den brittiska bryggeribranschen har ökat med 82 procent. Hårdast drabbade är de mindre hantverksbryggerierna som fortsätter kämpa mot en växande inflation, minskad efterfrågan och en överetablering av bryggerier.

  • Nyhetsquiz | 30 mars

    Påskquizet: Har du hängt med i nyhetsflödet?

    Äntligen är Beernews quiz tillbaka! Har du läst Beernews noggrant den senaste tiden? I sådant fall har du chans att få många rätt i dagens quiz. Lycka till!

  • Nyhet | 30 mars

    Bryggarna: Den mest underskattade ölstilen

    Igår berättade tolv svenska bryggarprofiler om vilken ölstil de upplevde som mest överskattad. Idag är det dags för samma gäng att “lay down the law” beträffande de mest underskattade ölstilarna.

  • Nyhet | 29 mars

    Bryggarna: Den mest överskattade ölstilen

    Det går trender i öl – vissa stilar får mycket plats på hyllan, i samtalet och på Untappd. Men efter ett tag kommer alltid röster om att något är överskattat. Beernews bad tolv svenska bryggarprofiler att sticka ut hakan – vilken ölstil är egentligen mest överskattad? Och håll i er, här dissas allt från mild till neipa.

  • Veckans ölställe | 29 mars

    “Med smak av ett svunnet Göteborg”

    Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Ölhallen 7:an i Göteborg. 

  • Mat & dryck | 28 mars

    Historien kring öl och påsk

    I boken De nya ölkulturen, som Beernews redaktör Sanna Lindberg släppte förra året, finns ett kapitel om hur man kombinerar öl tillsammans med mat. Som ett komplement till det gör hon också nedslag vid de olika ölhögtiderna – som börjar med påsken. Här är ett utdrag.