Daniels framgångar ger snabb expansion

Daniel Ceder är redan redo för en expansion av sitt bryggeri. Foto: Ronny Karlsson.

Första ölen kom ut i februari. Men Daniel Ceder har redan börjat att jobba med expansionen för sitt bryggeri BeerMonkey.

Ceder har i dag sitt bryggeri garaget i Knivsta. Eller det får inte kallas garage, utan är ett bryggeri.

– Jag försöker lära mina döttrar att inte säga att pappa ska till garaget, utan till bryggeriet, säger han.

Han har hållit på med öl och hembryggning i 25 år och har förstås hunnit med att lära sig en hel del genom åren.

– Det har ju blivit några batcher. Men jag är väldigt glad för att det har gått så bra.

Han bodde länge i Uppsala, men när flytten gick ut till Knivsta ökade intresset för hembryggning. Samtidigt fanns där en dröm om att satsa på riktigt och i februari i år blev det verklighet.

– Jag startade bryggeriet i fjol men var lite seg i början. I februari sålde jag mina första öl och jag har aldrig varit så nervös som när jag åkte med de första leveranserna, säger han.

Bryggverket som finns idag är byggt på egen hand med hjälp av bland annat mjölktankar och han får ut 200 liter vid varje bryggning.

Från början var tanken att fokusera på Uppsala och Stockholm, men så har det inte blivit.

– All öl jag producerar går åt i Uppsala och det är kö på ölen. Jag har inte hunnit med att ta mig till Stockholm ännu.

Därför är det redan dags för expansion. Bara ett drygt halvår efter den kommersiella premiären håller han på med att leta lokal för att där satsa på ett bryggverk som ger cirka 1000 liter öl vid varje bryggning.

– Det blir en stor skillnad och den här gången ska jag också köpa färdiga jästankar. Mina öl har verkligen fått ett bra mottagande och i bland får jag nypa mig i armen, säger Ceder.

Han säger sig komma från en lång hembryggningstid med brittisk inriktning på sina öl.

– När jag började att brygga fanns det inte så mycket råvaror. Men längs vägen har jag upptäckt den amerikanska humlen och nu brygger jag nog någonstans mellan brittiskt och amerikanskt.

Den mixen har blivit populär och heltidssatsningen på ett bryggeri har så här långt varit en succé.

Och med det nya bryggverket på plats i ny lokal kanske garaget kan få bli just ett garage igen.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Daniels framgångar ger snabb expansion

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer

Annonskod